(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
Koláč na slano s olomouckými tvarůžky
Potřebné ingredience
250g polohrubé mouky, 125g olomouckých tvarůžků, 300g bílého jogurtu, 1 vejce, 100g anglické slaniny, 1/2 prášku do pečiva, kmín, sůl, oregáno
Postup přípravy
Tenhle recept se mi dostal do ruky a dnes jsem ho vyzkoušela. Tvarůžky nemusím, ale tohle je bomba!
Mouku, prdopeč, jogurt a vejce dáme do mísy a vypracujeme těsto. Je to kejda, ale nebojte :-). Koláčovou formu ( o průměru cca 26 cm) vymažeme olejem a vložíme do ní těsto. Já nemohla koláčovou formu najít .-), tak jsem použila dortovou. Navlhčenou rukou těsto rovnoměrně rozprostřeme do formy.
Tvarůžky a slaninu nakrájíme na drobno, promícháme a navrstvíme rovnoměrně na těsto. Posypeme celým kmínem a oregánem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova, při teplotě 180°C cca 30 minut. (Tohle miluju- mám plyn a nikdy nevím... Takže odhadem do zlatova. )
Nebojte se- syrečky nepáchnou!
Bylo to prvně a po půl hodině nebyl!!! Ani nestihl pořádně vystydnout. Kdo máte rád, můžete dát slaniny i syrečků víc a klidně ještě větší průměr formy.
P.S.
Dělala jsem ho již několikrát a došla jsem k velikosti normálního pečícího plechu na tohle množství těsta :-)
Samozřejmě pak musíte přidat tvarůžky i slaninu, aby nebyl koláč suchý.
Kdo má radši nižší těsto- IDEÁLNÍ!!! :-)
Mouku, prdopeč, jogurt a vejce dáme do mísy a vypracujeme těsto. Je to kejda, ale nebojte :-). Koláčovou formu ( o průměru cca 26 cm) vymažeme olejem a vložíme do ní těsto. Já nemohla koláčovou formu najít .-), tak jsem použila dortovou. Navlhčenou rukou těsto rovnoměrně rozprostřeme do formy.
Tvarůžky a slaninu nakrájíme na drobno, promícháme a navrstvíme rovnoměrně na těsto. Posypeme celým kmínem a oregánem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova, při teplotě 180°C cca 30 minut. (Tohle miluju- mám plyn a nikdy nevím... Takže odhadem do zlatova. )
Nebojte se- syrečky nepáchnou!
Bylo to prvně a po půl hodině nebyl!!! Ani nestihl pořádně vystydnout. Kdo máte rád, můžete dát slaniny i syrečků víc a klidně ještě větší průměr formy.
P.S.
Dělala jsem ho již několikrát a došla jsem k velikosti normálního pečícího plechu na tohle množství těsta :-)
Samozřejmě pak musíte přidat tvarůžky i slaninu, aby nebyl koláč suchý.
Kdo má radši nižší těsto- IDEÁLNÍ!!! :-)
testo je kejda, ale nebojte
rozprostřeme navlhčenou rukou
Syrečky a slaninu nakrájíme na drobno
posypeme těsto
Mňam!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Appletka
(upraveno)
24. 9. 2010, 19:04
Už je v troubě, tak jsem zvědavá
Appletka
(upraveno)
26. 9. 2010, 15:37
@Appletka
Byl výýborný !! Těsto nemělo chybu, dělala jsem do kulatého plechu, příště udělám těsta méně, ať je tenčí. Doporučuji použít tučnější slaninku, já dala moc libovou. Těsto se mi zdá univerzál na slané koláče, takže mám uloženo a určo vyzkouším i příště s jinou náplní. Druhý den jsem ho vzala na výlet a byl výborný i jako studená svačinka. A ke smradu - smrdí,a le ne tak výrazně, spíše příjemně, ale prostě jde poznat, že jsou v troubě tvargle )
stambi
(upraveno)
2. 11. 2009, 21:56
No vypadá to luxusně,já bych do toho hned šla. Jen mám starch z toho smradu při pečení...to by doma asi těžko rozdejchávali
Jitile
(upraveno)
7. 11. 2009, 20:22
@stambi
Nebojte se, to právě nesmrdí! Je z toho sýrovokořeněná vůně, ale žádné syrečky!!!!!